De Sărbători, adulţii nu scapă ocazia să închine un
păhărel. Specialiştii susţin că în perioada Crăciunului şi până pe 7
ianuarie, de Sfântul Ion, românii beau în jur de 40 de milioane de litri
de vin. Şi vânzările la carne cresc în această perioadă cu 20% faţă de
restul anului.
Vânzările de băuturi alcoolice au crescut în decembrie cu 50% faţă
de luna noiembrie. În anotimpul rece, băutura preferată a românilor
este vinul roşu. De Crăciun şi de Revelion se consumă mai mult alcool
decât în preajma Sărbătorilor pascale. În plus, Sărbătorile de iarnă se
ţin lanţ până de Sfântul Ion, aşa că cifrele arată că românii beau, de
pe 24 decembrie şi până pe 7 ianuarie, între 30 şi 40 de milioane de
litri de vin. În noaptea dintre ani, specialiştii în producţia de vinuri
spun că oamenii se orientează, în proporţie de 90 %, către şampania sau
vinurile spumante autohtone, deoarece sunt mult mai ieftine decât cele
franţuzeşti, italieneşti sau spaniole.
Whisky-ul a pierdut în faţa ţuicii şi a palincii
Dacă între anii 2005-2007, românii preferau ca înainte de o masă
copioasă să consume şi o tărie, de preferabil whisky, acum, din cauza
lipsei banilor şi a taxelor mari, mulţi renunţă la această plăcere sau
se cinstesc cu un păhărel de ţuică sau palincă. Şi doamnele, din
aceleaşi motive financiare, au schimbat digestivele precum ginul sau
vermutul cu vişinată făcută în casă.
1,6 milioane de porci, sacrificaţi de Crăciun
Pentru că orice român care se respectă trebuie să aibă o masă
îmbelşugată, vânzările la carne, în special cea de porc, cresc în
decembrie, în medie, cu 20% comparativ cu restul anului. Conform datelor
Institutului Naţional de Statistică (INS), în luna decembrie a fiecărui
an, în România se sacrifică peste 1,6 milioane de porcine. Dintre
acestea, doar circa 350.000 de capete sunt tăiate în abatoare, iar
restul, respectiv 1,25 milioane, în gospodăriile oamenilor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu