FOTO: Jim Watson/AFP/Mediafax
Hillary Clinton a fost spitalizată după ce a suferit o tromboză
(obturarea unui vas sangvin cu un cheag de sânge) în urma unei comoţii
cerebrale, acum două săptămâni, a anunţat duminică unul dintre
consilierii săi, în contextul în care secretarul de Stat nu a mai apărut
public de la 7 decembrie, relatează AFP.Şefa diplomaţiei americane, în vârstă de 65 de ani, urma să revină la Departamentul de Stat luni, după o serie de probleme de sănătate cu care s-a confruntat după ce s-a întors, în urmă cu trei săptămâni, dintr-un turneu în Europa, şi cu mai puţin de o lună înainte să fie înlocuită în funcţie de John Kerry, nominalizat ca succesor al său de către preşedintele Barack Obama.
Într-un scurt comunicat, cel mai apropiat consilier al său, Philippe Reines, este citat afirmând că "în cursul examenelor efectuate astăzi (duminică), medicii doamnei Clinton au descoperit că un cheag de sânge s-a format în urma comoţiei cerebrale pe care a suferit-o acum câteva săptămâni".
"I se administrează anticoagulante şi este internată la spitalul presbiterian din New York, pentru ca tratamentul său să fie urmărit în cursul următoarelor 48 de ore", a adăugat el.
Clinton, fostă senatoare a statului New York, locuieşte în acest oraş, dar şi la Washington.
"Medicii săi vor continua să îi evalueze starea de sănătate, dar şi celelalte probleme legate de comoţia cerebrală. Ei vor stabili dacă este necesar să se întreprindă alte acţiuni", a mai scris Reines, fără să ofere detalii suplimentare despre starea lui Clinton, care a fost afectată de o flebită în 1998, pe când soţul ei, Bill Clinton, era preşedintele Statelor Unite.
Departamentul de Stat a efectuat comunicări în mod regulat, în ultimele trei săptămâni, despre starea de sănătate a secretarului de Stat, dar fără să elimine total nelămuririle presei şi unor congresmeni republicani cu privire la o absenţă considerată inedită şi atât de lungă.
Reines a anunţat mai întâi, la 9 decembrie, că Hillary Clinton a contractat un "virus gastric" care a obligat-o să anuleze un turneu în Africa de Nord. Aproximativ o săptămână mai târziu, la 15 decembrie, acelaşi consilier şi medicii lui Clinton au dezvăluit o "comoţie cerebrală" după un "leşin" cauzat de o "deshidratare puternică".
Medicii acesteia i-au recomandat, ulterior, să nu mai efectueze, până la "jumătatea lui ianuarie", turnee diplomatice cu avionul, aşa cum obişnuieşte, în toată lumea.
Problemele sale de sănătate au împiedicat-o să fie audiată, aşa cum era prevăzut, la 20 decembrie, în Congres, pe tema atentatului împotriva Consulatului american de la Benghazi, comis pe 11 septembrie. Acest atac terorist, în care au fost ucişi patru agenţi americani, inclusiv ambasadorul american în Libia, a declanşat o adevărată furtună politică la Washington, Departamentul de Stat fiind criticat dur pentru "eşecuri" în materie de securitate.
Republicanii reclamă audierea lui Clinton, şi fac din acest lucru o condiţie pentru aprobarea în Senat a nominalizării succesorului ei, John Kerry.
Dar acest adevărat "pilon" al Guvernului Obama, care a apărat fără rezerve politica externă a şefului statului începând din ianuarie 2009, nu a efectuat nicio activitate publică începând de la 7 decembrie, dată la care s-a întors dintr-un turneu european.
La nominalizarea lui John Kerry, la 21 decembrie, preşedintele Obama a declarat că a "putut să vorbească" cu "prietena" sa, care "continua să se refacă".
Departamentul de Stat a oferit în mod frecvent asigurări că Hillary Clinton lucrează de la domiciliu. "Se reface acasă" şi se va întoarce la birou "săptămâna viitoare", promitea Reines joi.
Clinton este, potrivit unei mărturisiri pe care a făcut-o în urmă cu câteva luni, "epuizată" de ritmul pe care şi-l impune de patru ani, în care a pretrecut, în total, aproape 400 de zile călătorind. Cu un milion de mile (peste 1,5 milioane de kilometri) parcurşi cu avionul şi 112 ţări vizitate, ea deţine, dintre toţi secretarii de Stat, recordul absolut în acest domeniu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu