sâmbătă, 29 decembrie 2012

Isteria preschimbării permiselor auto. Ce se modifică, de fapt, în Codul Rutier începând din ianuarie


Modificările Codului Rutier 2013 care intră în vigoare la 19 ianuarie prevăd ca şoferii să fie supuşi unor verificări medicale obligatorii atunci când le expiră permisele, în baza unei directive europene. Deşi simplă, schimbarea a generat, însă, confuzie printre conducătorii auto, care se grăbesc să îşi schimbe acum permisul, de teama unor examinări suplimentare.
Noile modificări rutiere au loc în baza directivei europene 126/2006 privind permisul de conducere, prin care se stabileşte că prelungirea valabilităţii permisuluiui de conducere este condiţionată de „efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute”.
Măsurile au fost luate după ce mulţi dintre conducătorii auto săreau peste vizita de la medic, pentru că legea permitea ca, în ultimele două zile de valabilitate, permisul să poată fi preschimbat fără niciun aviz medical.
Pentru a scăpa de drumul până la cabinetul medical mulţi dintre şoferi au stat zilele acestea la cozi imense pentru a-şi preschimba permisul înainte ca noile reglemetări să intre în vigoare.

4.000 de lei amendă? Toţi ŞOFERII din România trebuie să ştie asta


Petruş Şerban, directorul adjunct al Serviciului Public Comunitar Regim Permise şi Înmatriculare Vehicule din Capitală,  a declarat pentru gândul că numărul de permise preschimbate la finalul acestui an s-a triplat faţă de perioada similară din 2011. „La nivelul Bucureştiului, într-o zi normală, se schimbau 250-300 de permise. Joi, am avut 1.200 de permise preschimbate. Oamenii au venit în număr mare pentru că s-au speriat de fişa medicală pe care trebuie să o facă la expirarea permisului”, a spus Petruş Şerban.
Şeful de la permise din Capitală susţine că înghesuiala s-a produs din cauză că oamenii nu s-au informat suficient.
„În actualul cod rutier, este prevăzut ca, în momentul în care îţi expira permisul de conducere, trebuie să faci vizita medicală. Dar mulţi veneau cu două zile înainte să le expire carnetul şi atunci nu mai făceau nicio fişă medicală. Or, în condiţiile noilor modificări, acest lucru nu mai e valabil, pentru că legea prevede ca şoferii să-şi facă vizita medicală cu o lună de zile înainte de expirarea permisului”, a mai spus Petruş Şerban
Comisarul explică şi că şoferii care îşi pierd carnetele de conducere sau cărora le sunt furate, dar care sunt valabile în momentul incidentului, primesc duplicate pentru perioada de valabilitate rămasă, fără a fi nevoie de vreo viză medicală.
„Cei care vor dori să aibă permise de conducere pentru o perioadă de zece ani vor trebui să îşi facă vizita medicală. Legea spune că la modificarea unor date ale permisului trebuie să îşi facă fişa medicală. Dar sunt şi situaţii în care acest lucru nu mai e valabil. De exemplu, dacă cineva şi-a preschimbat permisul în urmă cu două luni şi, între timp, se căsătoreşte, atunci nu va mai fi nevoie de nicio viză medicală. Noua lege care intră în vigoare de la 19 ianuarie 2013 se referă mai ales la oamenii care, timp de zece ani, nu au mai făcut nicio vizită medicală”, a mai declarat Petruş Şerban.
Lucian Diniţă, şeful Poliţiei Rutiere, vede situaţia altfel şi spune că românii stau la coadă în „stilul românesc”.
„Fişa de sănătate îţi trebuie mai ales dacă îţi expiră permisul. Dar sunt unii oameni care au permis de doi ani şi vor să şi-l preschimbe pentru a mai câştiga doi ani. Legea prevede că la orice modificare de stare trebuie să te duci să faci vizita medicală”, a afirmat Lucian Diniţă.
O altă modificare a Codului Rutier se referă la modul în care vor fi obţinute permisele pentru mai multe tipuri de autovehicule. De la 19 ianuarie toţi cei care vor să conducă mopede vor trebui să-ţi ia carnet.  Legea introduce  categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu vârstă minimă de 16 ani împliniţi. Pentru categoria AM permisul va fi valabil 10 ani, iar pentru obţinerea lui şoferii vor trebui să  susţină o probă teoretică de verificare a cunoştintelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor  şi comportamentului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu