marți, 25 decembrie 2012

ROMÂNII ÎN LIGA CAMPIONIOR: rușinea BALCANILOR! Croații, grecii, turcii și ciprioții ne-au DAT CLASĂ!

Pentru echipele românești, fazele superioare ale Ligii Campionilor la fotbal au fost și încă mai sunt un tărâm interzis. De la înființarea competiției, adică din ediția 1992-1993, Liga I a avut doar trei reprezentante la masa bogaților: Steaua (6 participări), CFR Cluj (3) și Unirea Urziceni (1). Niciuna n-a trecut de grupe, performanță atinsă însă de croați, greci, turci, ucraineni sau ciprioți.

Atunci când au avut acces în grupele competiției, românii din Liga I s-au împotmolit de fiecare dată și nu au reușit să se claseze mai sus de locul 3.
Steaua rămâne echipa din România care a bifat cele mai multe jocuri în Liga Campionilor. „Militarii” au participat în șase sezoane, au adunat munți de bani, dar niciodată nu au depășit bariera grupelor.
Minunea lui Țiți Dumitriu
În anii ’90, „roș-albaștrii” au trecut de trei ori de tururile preliminare, dar nu au făcut față ritmului impus de adversari. În ediția 1994-1995, Steaua s-a bătut pentru una dintre primele două poziții ale grupei cu Anderlecht, Benfica și Hajduk Split, dar în sferturile de finală s-au calificat belgienii și croații. Echipa din Ghencea a strâns cinci puncte și a obținut o singură victorie, în ultimul joc, scor 4-1, în deplasare, cu Hajduk. Nici ediția următoare nu a fost una norocoasă pentru steliști, care au evoluat împotriva echipelor Juventus Torino, Borussia Dortmund și Glasgow Rangers. Singurul succes a venit pe teren propriu, împotriva scoțienilor, scor 1-0, iar „roș-albaștrii” s-au casat pe poziția a 3-a. În următoare stagiune a Ligii Campionilor, Steaua a regresat și a ocupat ultima poziție, după ce a evoluat în compania cluburilor Atletico Madrid, Borussia Dortmund și Widzew Lodz. Românii i-au bătut doar pe polonezi, scor 1-0, în Ghencea.
 
Cu această participare, Steaua a încheiat un șir de trei prezențe consecutive în LC, la fiecare dintre ele fiind pregătită de Țiți Dumitriu, antrenor care a rămas unicul cu această performanță.

Steliștii au mai luat contact cu cea mai importantă competiție intercluburi în 2006-2007. Într-o grupă cu Dinamo Kiev, Real Madrid și Olympique Lyon, bucureștenii au rămas doar cu succesul istoric, din Ucraina, scor 4-1. O ediție mai târziu, „roș-albaștrii” nu au avut nicio șansă în compania grupărilor Arsenal Londra, FC Sevilla și Slavia Praga și au terminat pe ultimul loc. Situația s-a repetat și în sezonul 2008-2009, atunci când Bayern Munchen, Olympique Lyon și Fiorentina au trimis Steaua pe poziția a 4-a.
Ardelenii au făcut recordul de puncte

CFR Cluj a adunat trei participări în Liga Campionlor. Ardelenii au evoluat în stagiunea 2008-2009 cu AS Roma, Chelsea și Bordeaux, au debutat cu o victorie, scor 2-1, în deplasare, în capitala Italiei, dar au terminat ultimii în grupă. Doi ani mai târziu, echipa din Gruia a dat piept cu Bayern Munchen, FC Basel și AS Roma, i-a învins pe teren propriu pe elvețieni, scor 1-0, dar nu a scăpat de „lanterna roșie”. CFR a fost aproape să dea lovitura în acest an. Într-o grupă cu Manchester United, Galatasaray și Braga, „feroviarii” au câștigat de două ori împotriva lusitanilor (scor 2-0 și 3-1), i-au bătut pe englezi în deplasare (scor 1-0), dar au ratat accederea în „optimi” în favoarea turcilor. Au meritul de a fi adunat 10 puncte.
Unirea Urziceni a fost aproape să dea marea lovitură în ediția 2009-2010 la singura prezență în grupele LC. Ialomițenii au evoluat mult peste posibilități într-o grupă cu FC Sevilla, VfB Stuttgart și Glasgow Rangers. I-au bătut pe scoțieni în deplasare (scor 4-1) și pe spanioli acasă (scor 1-0), dar echipa pregătită de Dan Petrescu nu a încheiat grupa decât pe penultimul loc, cu 8 puncte.
Performerele Hajduk și APOEL
Dacă formațiile românești nu au trecut niciodată de stadiul de simple participante în faza grupelor, echipele din campionatele de mâna a doua sau chiar a treia au dat câteva lovituri în Liga Campionilor. În stagiunea 1994-1995, croații de la Hajduk Split s-au calificat în „sferturi”, ieșind dintr-o grupă în care se aflau Steaua, Benfica și Anderlecht. Un an mai târziu, grecii de la Panathinaikos au ajuns până în semifinale, acolo unde au fost eliminați de Ajax Amsterdam. O mare performanță a reușit și Dinamo Kiev, formație care a pătruns tot până în semifinale, în sezonul 1998-1999, fiind stopați în drumul către finală de către Bayern Munchen. Chiar și ciprioții de la APOEL Nicosia au scos capul la lumină. În stagiunea trecută, micuța formație din Insula Afroditei a trecut de trei tururi preliminare, a depășit grupele și a ajuns până în „sferturi”, acolo unde a fost scoasă din competiție de Real Madrid. 
Participările echipelor românești în grupele Ligii Campionilor
Echipa      Sezonul    Locul ocupat    Adversari
Steaua    1994-1995    3    Anderlecht, Benfica, Hajduk Split
Steaua    1995-1996    3    Borussia Dortumund, Juventus, Glasgow Rangers
Steaua    1996-1997    4    Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Widzew Lodz
Steaua    2006-2007    3    Real Madrid, Olympique Lyon, Dinamo Kiev
Steaua    2007-2008    4    Arsenal, FC Sevilla, Slavia Praga
Steaua    2008-2009    4    Fiorentina, Olympique Lyon, Bayern Munchen
CFR Cluj    2008-2009    4    AS Roma, Chelsea, Bordeaux
Unirea Urziceni    2009-2010    3    FC Sevilla, Glasgow Rangers, VfB Stuttgart

CFR Cluj    2010-2011    4    Bayern Munchen, FC Basel, AS Roma
CFR Cluj    2012-2013    3    Manchester United, Galatasaray, Braga

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu