vineri, 18 ianuarie 2013

Mali, o criză internațională. Români, ostatici în Algeria

Asediul de la rafinăria din estul Algeriei, unde au fost luați ostatici peste 40 de străini, a dat noi proporții tensiunilor din Mali.

Conflictul din Mali a luat nouă dimensiune internaţională, o dată cu o masivă operațiune de luare de ostatici lansată acum două zile la un complex de extracție și prelucrare a gazului din estul Algeriei, lângă granița cu Libia.
Un grup de circa 20 de militanți islamiști, conduși de un fost lider al grupării al-Qaida din Maghreb, au răpit circa 41 de străini și câteva sute de algerieni, toți angajați ai complexului gazifer din Deșertul Sahara, o acţiune organizată ca represalii la intervenţia aeriană şi terestră a militarilor fran- cezi împotriva bastioanelor islamiste din Mali.
Atacul, condamnat la nivel internațional, a fost revendicat de un grup armat islamist, „Brigăzile sângelui”, condus de algerianul Mokhtar Belmokhtar.
Asaltul din deșert
Armata algeriană a intervenit ieri în forță asupra complexului, respingând orice tratative cu gruparea de teroriști condusă, se pare, de adjunctul lui Belmokhtar, Abu al-Biraa, ucis în timpul asaltului.
Operațiunea a fost pentru o bună perioadă de timp învăluită în confuzie, singure- le informații, neconfirmate de altfel, venind de la ANI, agenția de stat din Mauritania vecină, cu care teroriștii au acceptat să vorbească. Între timp, întreaga comunita- te internațională strânge rândurile în jurul Franței care își consolidează dispozitivul de luptă din Mali și continuă operațiunile. Germania și Italia și-au anunțat sprijinul logistic operațiunii militare franceze, în timp ce UE a decis să trimită o misiune de 200 de experți care să instruiască ar- mata guvernamentală din Mali.
Pe 29 ianuarie, la Addis Abeba, va avea loc o conferință internațională unde participanții vor strânge fonduri pentru viitoarea misiune africană de pace ce urmează să fie desfășurată în Mali și care ar trebui să înlocuiască forțele franceze. În SUA, voci din Partidul Republican i-au cerut președintelui Barack Obama să „facă mai multe” pentru a asista Parisul în campania militară din țara africană. Deși inițial ceruse încetarea ostilităților, Organizația Cooperării Islamice, care reunește 57 de state, printre care și Mali, și-a anunțat sprijinul pentru campania militară franceză.
Mujahedinul contrabandist
Mokhtar Belmokhtar (foto), cel care a ordonat luarea de ostatici, este un lider islamist activ în Sahara, cunoscut sub numele de Mr. Marlboro, pentru implicarea sa în traficul de țigări, cu care-și finanța operațiunile militare. A fost activ în cercurile politice, ideologice și criminale din Sahara în ultimii 20 de ani. Născut în estul Algeriei, în 1972, a fost atras, de când era elev, de jihad. A fost antrenat de Al Qai- da, în Afganistan, când avea 19 ani, iar Serviciile secrete franceze îl numeau recent „Mokhtar, cel imposibil de prins”.
Români, ostatici în Algeria
Un număr neprecizat de români se aflau, joi, printre angajaţii companiei multina- ţionale luaţi ostatici la com- plexul petrolier din Amenas. Secretarul de stat în MAE Robert Cazanciuc a declarat că Ambasada României în Alger a informat, miercuri dimineaţa, despre „evenimentele de tip armat din zona de est a Algeriei” MAE a decis crearea unei celule de criză la București, în timp ce Amba- sada României la Alger face parte dintr-un grup de monitorizare împreună cu alte mi- siuni diplomatice din această țară.
Ambasadorul algerian în România a fost convocat la MAE „pentru a stabili cele mai adecvate forme de cooperare” Purtătorul de  cuvânt al SRI, Sorin Sava, a declarat că din celula de criză fac parte reprezentanţi ai instituţiilor din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului.
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a precizat că şeful statului ştia de miercuri seara despre acest caz şi este informat în permanenţă des- pre situaţia răpiţilor. Ministrul de Externe, Ti- tus Corlăţean, a confirmat, aseară, că autorităţile româ- ne ştiau despre românii luaţi ostatici în Algeria, cu mult timp înainte ca informaţia să fie făcută publică şi au încercat să gestioneze cât mai bine „această situaţie dramatică”.
Complexul petrolier din Amenas, locul desfășurării evenimentelor dramatice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu