marți, 22 ianuarie 2013

Parlamentarii securizează mandatele deputaţilor şi senatorilor incompatibili. Cum a rezolvat Chiuariu "problema din legea ANI"

O nouă modificare propusă la statutul senatorilor şi deputaţilor vine să-i pună la adăpost parlamentarii declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate(ANI). Potrivit unei modificări la legea statutului parlamentarilor, aleşii ar putea rămâne cu mandatul chiar dacă sunt declaraţi incompatibili de ANI.
În proiectul de statut era prevăzut că mandatul de parlamentar încetează, printre altele, "la data rămânerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat în conformitate cu procedurile legale, prin care se constată incompatibilitatea". Această prevedere a fost eliminată la propunerea fostului ministru al Justiţiei, în prezent şeful senatorilor jurişti, Tudor Chiuariu.
Astfel, în noua reglementare, senatorii şi deputaţii îşi pierd funcţia doar în urma unei hotărâri irevocabile şi definitive a instanţei de respingere a contestaţiei făcute de cel declarat incompatibil.
Până acum decizia ANI rămânea definitivă şi-şi producea efectele - respectiv pierderea mandatului - dacă nu era contestată în termen de 15 zile.
Modificarea de ultimă oră poate avea drept consecinţă faptul că un parlamentar declarat incompatibil să rămână în funcţie în condiţiile în care nu contestă decizia ANI.
Iniţiatorul susţine că Agenţia poate face o acţiune în constatare. "Oricând se poate constata pe cale judecătorească că mandatul a încetat. Are tot dreptul cel interesat să facă o acţiune în constatare", a declarat Chiuariu.
Acelaşi lucru îl susţine şi deputatul UDMR, Mate Andras. Întrebat de gândul ce se întâmplă dacă parlamentarul vizat nu contestă decizia ANI, Mate a răspuns că Agenţia poate să facă o acţiune în constatare. Adică, ANI ar trebui să ceară instanţei să constate că hotărârea sa privind incompatibilitate unui parlamentar nu a fost atacată, iar instanţa să dea o decizie.
Potrivit legii însă deciziile ANI fac obiectul contenciosului administrativ, iar o cerere de acţiune în constatare din partea Agenţiei nu poate fi admisibilă. O acţiune în instanţa de contencios administrativ presupune existenţa unui reclamant, mai exact persoana care se consideră vătămată în urma unei decizii a unei autorităţi administrative, cum este şi ANI.
Practic, în situaţia de faţă, dacă senatorul sau deputatul declarat incompatibil nu contestă în instanţă decizia ANI, rămâne cu mandatul, deoarece instanţa nu poate admite deschiderea unei acţiuni în lipsa unei persoane care se consideră vătămată de o asemenea decizie.
Cu toate acestea, Tudor Chiuariu, susţine că este vorba despre "principii constituţionale" şi despre respectarea "separaţiei puterilor în stat".
"Nu putem să trecem peste peste nişte principii constituţionale. Prin separarea puterilor în stat nu se poate ca printr-un act administrativ al unei autorităţi administrative să înceteze un mandat a unui membru al puterii legislative. În legea ANI erau probleme", a declarat Chiuariu.
Fostul ministru al justiţiei a apreciat că prevederile iniţiale erau "neconstituţionale". "Să fie completată legea ANI potrivit procesului legislativ", a adăugat el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu