Sony Xperia Z
Xperia Z este în momentul de faţă cel mai performant smartphone Sony, singura lui problemă fiind aceea că nu a apărut încă în magazine.Când îl veţi vedea însă la standuri, puneţi mâna pe el şi studiaţi-l cu atenţie. Sony este o companie recunoscută pentru designul elegant şi atenţia pe care o acordă la construcţia şi finisajul produselor. Spre exemplu, deşi arată ca un bibelou, corpul lui Xperia Z este etanş şi împiedică pătrunderea apei şi a prafului, iar ecranul este rezistent la zgârieturi şi lovituri.
Cât despre dotări, vorbim despre un dispozitiv cu configuraţie de top: procesor quad core la 1.5 GHz, ecran de 5 inch Full HD (1920 x 1080 pixeli rezoluţie), 2 GB RAM, cameră de 13.1 MP (evident cu filmare Full HD), 3G, 4G, NFC, Wi-Fi 802.11n şi sistem de operare Android 4.1.2 Jelly Bean. Toate acestea într-un corp de doar 7,9 mm grosime!
Sony Xperia Z
Sony Xperia ZL
Sony Xperia ZL este o variaţie a lui Xperia Z (NU o versiune mai ieftină). Au în comun caracteristicile de bază (ecranul, camera, procesorul, memoria), dar ZL-ul este ceva mai gros (9,8 mm), nu rezistă sub apă, în schimb oferă câteva facilităţi extra interesante: „One touch mirroring” (streaming prin NFC pe televizor) şi IR Remote (funcţie telecomandă).
Sony Xperia ZL
BlackBerry Q10 şi BlackBerry Z10
Cel mai nou dispozitiv BlackBerry mizează pe designul deja clasic cu tastatură fizică QWERTY, dar oferă în acelaşi timp şi control tactil prin intermediul ecranului capacitiv HD, cam mic totuşi pentru anul 2013 (doar 3.1 inch). Un pariu riscant făcut de compania canadiană, în contextul în care puţini utilizatori mai sunt interesaţi de aşa ceva. Nici dotările nu sunt prea strălucite: lipsesc facilităţile inovatoare, lipseşte şi conectivitatea 4G, iar puterea de procesare nu impresionează nici ea: dual core 1.5 GHz. Aşteptări mai mari avem de la celălalt model, BlackBerry Z10, cu control tactil integral şi ecran de 4.2 inch.
BlackBerry Q10
Samsung Galaxy S IV
După succesul reportat de toţi ceilalţi precedenţi din serie, Samsung va avea o misiune dificilă care urmăreşte să satisfacă doleanţele celor mai exigenţi fani. Aceştia vor un smartphone de top care să surclaseze prin dotări şi performanţe principalul competitor – Apple iPhone. În acelaşi timp, vor un smartphone care să nu mai lase loc de comentarii răutăcioase pe partea de design, Galaxy S III primid ceva critici la acest capitol. Momentan, misterul planează asupra viitorul Galaxy şi nu putem decât să intuim că sud-coreenii vor da tot ce au mai bun pentru a-şi consolida poziţia de lider de piaţă.Samsung Galaxy S II Plus
Cu Galaxy S II Plus, Samsung încearcă să obţină un scor de vânzări cât mai mare, oferind un produs accesibil cu dotări decente (procesor dual core 1.2 Ghz, cameră de 8 MP cu înregistrare Full HD, ecran de 4.3 inch şi 800 x 480 pixeli rezoluţie, HSDPA, Wi-Fi, GPS). Acest smartphone va lupta pe segmentul de mijloc (mainstream) fără să aducă aşadar ceva special şi se va baza mai mult pe popularitatea brand-ului. Costul redus va fi desigur celălalt factor de decizie pentru potenţialii clienţi.
Samsung Galaxy S II Plus
HTC Desire U
HTC ne-a obişnuit în ultima vreme cu smartphone-uri impozante, dar nu a uitat nici de clienţii care vor un telefon foarte practic, iar în acest sens a aruncat în luptă modelul Desire U, cu funcţionalitate Dual SIM, dual stand-by.Restul specificaţiilor includ procesor single core la 1 Ghz, cameră de 5 MP cu filmare WVGA, ecran de 4 inch cu 800 x 480 pixeli rezoluţie, HSDPA, Wi-Fi şi, opţional, NFC. Legat de NFC, să spunem că, foarte probabil, vor exista două versiuni de Desire U care vor fi lansate pe pieţe diferite: o versiune cu NFC, cealaltă fără.
HTC Desire U
Huawei Ascend D2
Huawei este un brand cunoscut mai mult pentru modem-uri 3G în România (asta pentru că nu prea sunt importate alte produse de-ale lor în ţara noastră), dar la nivel global se remarcă şi prin smartphone-urile cu hardware de top. Este şi cazul modelului Ascend D2, care vine în întâmpinarea noastră cu o configuraţie quad core proprietară (chipsetul Huawei K3V2), 2 GB RAM, ecran de 5 inch Full HD şi cameră de 13 MP cu video Full HD 1080p. Construcţia etanşă (rezistenţă la pătrunderea apei şi a prafului) poate contribui şi ea la succesul acestui smartphone redutabil.
Huawei Ascend D2
ZTE Grand S
Este probabil cel mai interesant dispozitiv (palpabil) lansat anul acesta. A fost prezent la Consumer Electronics Show, unde a impresionat prin corpul suplu de 6,9 mm şi dotările de excepţie: ecran de 5 inch Full HD, procesor quad core la 1.7 GHz, cameră de 13 MP cu video Full HD şi conectivitate 4G. Din punct de vedere al specificaţiilor, poate fi comparat cu Sony Xperia Z. Care dintre ele va prinde însă mai bine la public? Rămâne de văzut.
ZTE Grand S
Lenovo K900
Lenovo încearcă din răsputeri să treacă de bariera grea care o ţine departe de topul producătorilor, însa acest lucru nu este deloc uşor. A apărut relativ târziu pe piaţa smartphone-urilor, iar modelele lansate până în prezent au fost trecute cu vederea de publicul larg. Poate de această dată, cu Lenovo K900, vor reuşi să impresioneze. Potenţial există. Vorbim despre un smartphone construit pe o platformă Intel cu procesor Atom Z2580, acompaniat de 2 GB de RAM şi un GPU PowerVR SGX544, iar la periferie de o cameră de 13 MP Full HD, toate acestea într-un corp de doar 6,9 mm grosime. Ecranul de 5.5 inch şi 1920 x 1080 pixeli este şi el promiţător. Per ansamblu, Lenovo K900 merită toată atenţia noastră.
Lenovo K900
Apple iPhone (generaţia a VII-a)
Nu puteam încheia acest articol fără să pomenim de viitorul telefon Apple. Concret, vorbim despre a VII-a generaţie, o cifră care va fi decisivă în evoluţia companiei din Cupertino pe piaţa smartphone-urilor. Trebuie să spunem că Apple vinde în continuare bine pe segmentul mobil, însă are dificultăţi din ce în ce mai mari în faţa concurenţei. Samsung câştigă teren încet şi sigur, iar noile dispozitive cu Windows Phone ciupesc şi ele (chiar dacă foarte puţin deocamdată) din mărul odinioară de neatins.Ca de obicei, telefonul Apple este greu de ghicit, mai ales acum când se aşteaptă o inovaţie cu undă de şoc, inovaţie care, să recunoaştem, a cam lipsit la ultimul model (iPhone 5).
Acestea sunt aşadar telefoanele pe care le aşteptăm în 2013. Vom avea parte şi de surprize. Cum spuneam, la Mobile World Congress vor fi lansate dispozitive despre care nu ştim nimic. Vom păşi cu mare interes şi emoţie la standul Nokia care a adus telefoane din belşug la ediţia precedentă a târgului din Barcelona, dar şi la Samsung, HTC, Sony, LG, Motorola şi, de ce nu, chiar şi la producătorii mai puţin titraţi.