marți, 5 februarie 2013

UPDATE Parlamentarii dezbat bugetul în şedinţă comună. Victor Ponta: „Indexarea pensiilor cu 4% este cuprinsă în acest buget”

Parlamentul României Foto Adevărul

Senatorii şi deputaţii s-au reunit la această oră în şedinţă comună, pentru a dezbate şi adopta Proiectul Legii bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2013.

dresat premierului Victor Ponta cu un citat din Petre Ţuţea: "Dacă până la 40 de ani nu esti de stânga înseamnă că nu ai inimă. Dacă şi după 40 de ani rămâi de stânga înseamnă că nu ai minte". Voichiţoiu i-a mai transmis premierului că PPDD nu poate vota un buget în condiţiile în care nu a fost acceptat niciun amandament al parlamentarilor PPDD.  UPDATE Liderul PDL Vasile Blaga acuză Guvernul că a conceput un buget care nu prevede creşterea locurilor de muncă şi creştere economică. "România are nevoie de o creştere economică sănătoasă. Pentru Guvernul USL crearea locurilor de muncă nu este o prioritate. Multe din proiecte vor intra în faliment din cauza introducerii  impozitului de 3% pe venituri. Nu am auzit în aceste 10 luni de guvernare nimic despre crearea de locuri de muncă şi atargerea de investiţii. 80% din investiţii s-ar face din fonduri europene. Dar cum se face cu proiecte blogate şi 0% investiţii?", a precizat Blaga. 
-Avem un guvern incompetent condus de dl. Ponta.
UPDATE Premierul Victor Ponta prezintă ideile principale ale proiectului de buget.
 
„Am intenţionat şi ne dorim să reuşim să facem câteva schimbări fundamentale în privinţa prezentării Bugetului. Schimbările sunt de fond şi de forma, la fel de importante.”
„În primul rand, am ţinut să prezentăm situaţia reală din punct de vedere bugetar a României, a banului public, a principalelor datorii pe care statul le are de plătit. Este un exerciţiu de comunicare pe care fiecare Guvern trebuie să-l facă.”
„În al doilea rând, am propus o prezentare a proiectului către toate grupurile parlamentare. Orice majoritate are datoria să trateze cu respect Opoziţia. Este un mod de lucru care îmi doresc să rămână ca o regulă între Putere şi Opoziţie.”
„În actualul buget, câteva dintre lucrurile fundamentale pe care USL le-a susţinut încă din Opoziţie, se regăsesc în acest text: o stabilitate fiscala-cota unică de 16%. Fiind social-democrat, cred în impozitarea diferenţiată, însă promisiunea făcută de a păstra cota unică se regăsesc în acest buget. Am promis revenirea salariilor în zona bugetară la ceea ce în 2010 a fost tăiat. În actualul proiect aceste sume sunt prevăzute şi am să vă rog să le votaţi. La fel, indexarea pensiilor, a fost o promisiune neonorată în 2011 şi 2012. Veţi regăsi în buget o sumă superioară alocată investiţiilor, dar cu o altă filosofie: cu finanţări nu neaparăt de la Buget, ci orientarea către investiţii finanţate din bani europeni şi fonduri nerambursabile.”
„Vom plăti datoriile Statului, bani angajaţi şi cheltuiţi în 2009-2011. Proiectul de buget este discutat, negociat şi agreat cu partenerii internaţionali. 2012 este primul an în care România s-a integrat într-un deficit de sub 3%, iar 2013 va consolida acest fapt. 2013 este anul în care putem să ne consolidăm statutul de ţară stabilă în care pieţele au încredere.”

„În principal, bugetul are trei constrângeri majore: prima constă în achitarea în anul 2013 a ratelor la creditele făcute în perioada 2009-2011 către FMI şi BM, rate care ajung la scadenţă în 2013 şi 2014, a doua mare constrângere constă în diminuarea deficitului bugetar de la 2,7 la 2,1 pentru acest an şi a treia mare constrângere, cea mai importantă, faptul că băncile comerciale şi-au redus la jumătate liniile de creditare pentru economia reală pentru 2013”, a declarat deputatul PNL Dan Radu Ruşanu, vineri seara, după aprobare bugetului în comisiile reunite buget-finanţe.
 Deşi şeful statului a solicitat Parlamentului reexmaninarea legii care îi protejează pe parlamentarii incompatibili, preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a declarat ieri că programul stabilit pentru dezbaterea în plen a proiectului de buget pe 2013 nu va suferi modificări.
 
„Bugetul merge în continuare. Noi suntem obligaţi să alocăm alte resurse financiare în acest moment, nu ştiu de unde o să găsească Traian Băsescu bani să cumpărăm 78 de maşini pentru parlamentari“, a adăugat Zgonea.
 
Practic, prin retrimiterea acestei legi în Parlament, se împiedică intrarea în vigoare a reducerilor cheltuielilor parlamentare, prevăzută în Statutul deputaţilor şi senatorilor.
 
„Bugetul se adoptă pe baza unor acte normative în vigoare, or, preşedintele, retrimiţând statutul parlamentarilor, practic nu a acceptat nici reducerea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, şi atunci avem o problemă serioasă“, a comentat premierul Victor Ponta. Această idee este susţinută şi de Valeriu Zgonea. El a spus că, în aceste condiţii, Camera Deputaţilor va fi obligată să aibă alte alocări bugetare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu